Met deze tips gaat je cv-ketel het langst mee
Met deze tips gaat je cv-ketel het langst mee

Met deze tips gaat je cv-ketel het langst mee!

Wanneer de cv-ketel het begeeft, zit je zonder warm water en heb je in de winter een koud huis. Om dit te voorkomen is het periodiek uit laten voeren van cv ketel onderhoud heel verstandig. Dit levert je een veilige en zuinige cv-ketel op waar je altijd op kunt reken. Maar wat kun je verder zelf doen om zo goed mogelijk voor de cv-installatie te zorgen? Wij geven je hier wat slimme tips, zodat jij altijd van een comfortabel warme woning kunt genieten!

Laat de cv-monteur langskomen

Het grote onderhoud van je cv-ketel moet worden gedaan door een ervaren cv-monteur. Het liefst laat je dit eens in de twee jaar doen. Er hangt een onderhoudskaart op de cv-ketel waarop je kunt zien wanneer de laatste onderhoudsbeurt is gedaan. Op die manier weet je zeker dat jouw ketel goed blijft werken. Laat je geen tijdig onderhoud uitvoeren, dan loop je de kans dat je straks onder een koude douche staat. In een cv-ketel zitten namelijk veel onderdelen die kunnen slijten of kapot kunnen gaan die je zelf niet zo makkelijk kunt vervangen als je geen expert bent.

Kijk of de waterdruk goed is

Een klusje die je wel zelf kunt uitvoeren is het bijvullen van de ketel wanneer de waterdruk te laag is. Door een te lage waterdruk werkt de ketel niet goed en kan het warme water niet op de juiste plekken in jouw huis komen. Er zit een watermeter op de cv-installatie waarop je kunt zien of de druk tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan is het een goed moment om het water bij te vullen. Met een speciale slang die je op de kraan en de cv-ketel aansluit, laat je water in de cv-ketel lopen tot de watermeter weer op de juiste stand staat.

Check of alle ruimtes goed worden verwarmd

Loop voor de winter alle ruimtes in huis na om te controleren of de verwarmingsradiatoren de ruimtes goed verwarmen. Dit doe je door alle radiatoren in huis open te draaien en de thermostaat flink omhoog te zetten, boven de 25 graden. Laat de thermostaat zo minstens een half uur staan zodat alle ruimtes goed warm kunnen worden. Merk je na een half uur dat dit het geval is, dan weet je dat jouw cv-ketel goed werkt. Is dit niet het geval? Probeer de radiatoren dan eerst te ontluchten. Mocht dit geen verbetering opleveren, schakel dan een cv-monteur in.

Controleer de radiatoren op luchtbellen

De voornaamste reden waarom de verwarmingsradiatoren in huis niet goed warm worden, is doordat ze verstopt kunnen raken met luchtbellen. Je kunt dit gemakkelijk verhelpen door de radiatoren te ontluchten. Met een radiatorsleuteltje draai je het ontluchtingsventiel van de radiator open. Je hoort de lucht vanzelf uit het ventiel lopen. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt in plaats van lucht. Als het goed is moet de radiator nu weer goed opwarmen.